Osmia avosetta

Bách khoa toàn thư mở Wikipedia
Bước tới: menu, tìm kiếm
Osmia avosetta
Phân loại khoa học
Bộ (ordo) Hymenoptera
Phân bộ (subordo) Apocrita
Họ (familia) Megachilidae
Chi (genus) Osmia
Danh pháp hai phần
Osmia avosetta
Warncke, 1988

Osmia avosetta is een vliesvleugelige uit het geslacht der metselbijen (Osmia). Loài này có ở het Midden-Oosten.

Nest[sửa | sửa mã nguồn]

De vrouwtjes van Osmia avosetta maken enkele kleurrijke, ondergrondse nesten van 1,5 tot 5 xăngtimét lang die bestaan uit twee lagen met bloemblaadjes met daartussen een laag van modder of klei. Het wordt van binnenuit gemaakt en wordt afgesloten bởi het dichtklappen van de bovenste blaadjes en met een prop van modder. De buitenkant wordt hard, de binnenkant blijft vochtig. Het nest is hierdoor stevig en geïsoleerd. Zo blijft het nest binnenin vochtig en bederft het eten voor de larven - nectarpollen - minder snel. De buitenkant is beschermd tegen vijanden en water. De nesten kunnen zelfs drijven als ze weggespoeld worden dankzij de lucht die opgesloten zit in de modderlaag. De eitjes kunnen zo veilig uitbreken, de larven kunnen veilig eten en verpoppen om daarna 10 maand in winterslaap te gaan.

Een nest wordt in losse grond in afzonderlijk uitgegraven hollen van 3 tot 7 xăngtimét begraven. De nesten zelf zitten 1,5 tot 5 xăngtimét onder het oppervlak.

Kenmerken[sửa | sửa mã nguồn]

Osmia avosetta leeft waarschijnlijk vooral van pollen van planten thuộc họ Faboideae. Ze zijn twee maanden per jaar actief en leven solitair.

{{bron|bronvermelding=

  • (tiếng Hà Lan)Bản mẫu:Voetnoot web
  • (tiếng Anh)Bản mẫu:Voetnoot web
  • (tiếng Anh)Bản mẫu:Voetnoot web
  • (tiếng Anh)Rozen, J.G.; Özbek, H., Ascher, J.S., Sedivy, C., Praz, C., Monfared, A., Müller, A. (2010). “Nests, Petal Usage, Floral Preferences, and Immatures of Osmia (Ozbekosmia) avosetta (Megachilidae: Megachilinae: Osmiini), Including Biological Comparisons with Other Osmiine Bees”. American Museum Novitates 3680: 1–22. doi:10.1206/701.1. 

Tham khảo[sửa | sửa mã nguồn]