Apple IIe

Bách khoa toàn thư mở Wikipedia
Buớc tưới chuyển hướng Bước tới tìm kiếm
Apple IIe
Apple IIe.jpg
Apple IIe, 1984 case with British keyboard layout and Enhanced IIe upgrade sticker on power light
Nhà phát triển Apple Computer
Loại Desktop
Ngày ra mắt tháng 1, 1983; 35 năm trước
Ngừng sản xuất Tháng 11, 1993 (1993-11)
Hệ điều hành Apple DOS 3.3[1][2]
ProDOS
CPU 6502 @ 1.023MHz
Bộ nhớ 64 KB RAM (up to 1 MB)
Người tiền nhiệm Apple II Plus
Kế vị Apple //c

Apple IIe (được cách điệu là Apple //e) là mẫu thứ ba trong loạt máy tính cá nhân Apple II được sản xuất bởi Apple Computer. Các e trong tên là viết tắt của tăng cường (enhanced), đề cập đến thực tế là một số tính năng phổ biến đã được xây dựng trong đó đã có sẵn chỉ là nâng cấp hoặc tiện ích trong các mô hình trước đó. Nó cũng được cải thiện khi mở rộng và bổ sung thêm một vài tính năng mới, tất cả được kết hợp, làm cho nó rất hấp dẫn đối với những người mua sắm máy tính lần đầu tiên như một máy tính có mục đích chung. Apple IIe có sự khác biệt là máy tính tồn tại lâu nhất trong lịch sử của Apple, đã được sản xuất và bán trong gần 11 năm với những thay đổi tương đối ít.

Lịch sử[sửa | sửa mã nguồn]

Apple IIe với DuoDisk và Monitor II

Apple Computer lên kế hoạch ngừng chuỗi Apple II sau khi giới thiệu Apple III vào năm 1980; công ty dự định thiết lập rõ ràng phân khúc thị trường bằng cách thiết kế Apple III để thu hút thị trường kinh doanh, để lại Apple II cho người dùng gia đình và giáo dục. Quản lý tin rằng "một khi Apple III đã ra, Apple II sẽ ngừng bán trong sáu tháng", đồng sáng lập Steve Wozniak sau đó cho biết.  

Vào thời điểm IBM phát hành máy tính IBM đối thủ vào năm 1981, công nghệ của Apple II đã hoạt động được 4 năm. Sau khi Apple III ban đầu vật lộn, ban quản lý quyết định vào năm 1981 rằng việc tiến xa hơn của Apple II là lợi ích tốt nhất của công ty. Sau 3 1⁄2 năm Apple II Plus được bày bán, về cơ bản bế tắc, đến sự ra đời của một mô hình Apple II mới - Apple IIe (tên mã là "Diana" và "Super II"). Apple IIe được phát hành vào tháng 1 năm 1983, người kế nhiệm Apple II Plus. Apple IIe là chiếc máy tính đầu tiên của Apple với một chip ASIC tùy chỉnh, làm giảm phần lớn mạch điện dựa trên IC rời rạc với một chip đơn, giảm chi phí và kích thước của bo mạch chủ. Một số tính năng phần cứng của Apple III (ví dụ: bộ nhớ chuyển ngân hàng) được mượn trong thiết kế của Apple IIe và một số tính năng kết hợp với thẻ ngôn ngữ Apple II Plus. Đỉnh cao của những thay đổi này đã dẫn đến tăng doanh số bán hàng và thị phần lớn hơn về nhà, giáo dục và sử dụng kinh doanh nhỏ. 

Chức năng mới[sửa | sửa mã nguồn]

Khung máy tính Apple IIe với tuyển tập tài liệu gốc.
Mặt sau của máy tính và màn hình Apple IIe.
Mặt trước của hệ thống Apple IIe, bao gồm khung máy tính, màn hình và ổ đĩa mềm 5 external bên ngoài.
Một lựa chọn phần mềm Apple IIe.

Một trong những cải tiến đáng chú ý nhất của Apple IIe là bổ sung bộ ký tự và bàn phím ASCII đầy đủ. Sự bổ sung quan trọng nhất là khả năng nhập và hiển thị chữ thường. Các cải tiến bàn phím khác bao gồm điều khiển con trỏ bốn chiều và phím chỉnh sửa tiêu chuẩn (Xóa và Tab), hai phím bổ trợ Apple đặc biệt (Open and Solid Apple), và di chuyển an toàn off-to-side của phím "Reset". Chức năng tự động lặp lại (bất kỳ phím nào được giữ để lặp lại cùng một ký tự liên tục) giờ đây tự động, không còn yêu cầu phím "REPT" được tìm thấy trên bàn phím của mô hình trước đó nữa. 

Máy đạt tiêu chuẩn với RAM 64 KB, tương đương với thẻ ngôn ngữ Apple tích hợp trong mạch của nó và có một "khe phụ trợ" đặc biệt mới (thay thế khe 0, mặc dù được ánh xạ điện tử sang khe 3 để tương thích với thứ ba trước đó) thẻ 80 cột bên) để tăng thêm bộ nhớ thông qua thẻ RAM chuyển đổi ngân hàng. Thông qua khe này, nó cũng bao gồm hỗ trợ tích hợp cho hiển thị văn bản 80 cột trên màn hình (có thêm thẻ nhớ 1K plug-in, qua chuyển đổi ngân hàng 40 cột) và có thể dễ dàng tăng gấp đôi lên 128 KB RAM cách khác là cắm thẻ văn bản 80 cột mở rộng của Apple. Theo thời gian, thậm chí nhiều bộ nhớ hơn có thể được thêm thông qua thẻ của bên thứ ba sử dụng cùng một khe chuyển đổi ngân hàng hoặc, các thẻ vị trí chung nhằm giải quyết bộ nhớ 1 byte tại một thời điểm (nghĩa là thẻ Slinky RAM). Một thói quen chẩn đoán ROM mới có thể được gọi để kiểm tra bo mạch chủ cho các lỗi và cũng kiểm tra ngân hàng chính của bộ nhớ. 

Apple IIe đã giảm chi phí sản xuất và cải thiện độ tin cậy bằng cách hợp nhất chức năng của một số IC có sẵn thành các chip tùy chỉnh, giảm tổng số chip xuống còn 31 (các mẫu trước đây sử dụng 120 chip). IIe cũng chuyển sang sử dụng chip DRAM 4164 single-voltage mới hơn thay cho DRAM 4116 không đáng tin cậy trong II / II +. Vì lý do này, thiết kế bo mạch chủ sạch hơn và chạy tốt hơn, với đủ chỗ để thêm đầu nối pin cho bàn phím số ngoài (tùy chọn). Ngoài ra còn có thêm đầu nối joystick DE-9 có thể truy cập ngược, giúp người dùng dễ dàng thêm và tháo thiết bị trò chơi và đầu vào (các mô hình trước đây yêu cầu cắm cần điều khiển / mái chèo trực tiếp vào ổ cắm DIP 16 chân trên bo mạch chủ; IIe) giữ lại trình kết nối này để tương thích ngược). Ngoài ra cải thiện được mở cổng cho thẻ mở rộng. Thay vì khe hở khe chữ V như trong Apple II và II Plus, IIe có nhiều lỗ kích cỡ khác nhau, với lỗ đinh ốc, để chứa thẻ giao diện gắn kết với đầu nối DB-xx và DE-xx (có thể tháo rời nắp nhựa đầy các cutouts nếu không được sử dụng).

Mặc dù số lượng IC thấp hơn đã cải thiện độ tin cậy so với các mẫu Apple II trước đó, Apple vẫn giữ lại việc thực hành socket tất cả các IC để việc bảo dưỡng và thay thế có thể được thực hiện dễ dàng hơn. Các mô hình IIe sau sản xuất có RAM được hàn vào bo mạch hệ thống chứ không phải socketed.

Mặc dù những thay đổi IIe duy trì mức độ tương thích ngược cao với các mô hình trước đó, cho phép hầu hết phần cứng và phần mềm từ các hệ thống đó được sử dụng. Apple cung cấp thông tin kỹ thuật về IIe cho hàng trăm nhà phát triển trước khi phát hành, và tuyên bố rằng, kết quả là, 85 đến 90% phần mềm Apple II đã làm việc với nó.

Tiếp nhận[sửa | sửa mã nguồn]

BYTE đã viết vào tháng 2 năm 1983 rằng IIe là "giống như có một Apple II với tất cả các tính năng bổ sung được xây dựng trong... với một loạt các tính năng mới và khả năng thú vị" cho về cùng một mức giá như Apple II. Nó tìm thấy máy tính tương thích cao với Apple II và ca ngợi chất lượng của tài liệu dành cho nhà phát triển và người mới bắt đầu. Việc xem xét kết luận, "Xin chúc mừng, Apple Computer, bạn đã tạo ra một người chiến thắng khác". Những người đánh giá của InfoWorld, chủ sở hữu Apple II Plus trong bốn năm, ước rằng giá của IIe thấp hơn nhưng nói rằng "nó mang lại nhiều tiền hơn cho bạn, tuy nhiên". Họ cũng tìm thấy khả năng tương thích là rất cao, và kết luận rằng "chúng tôi thường hài lòng với những thay đổi mà Apple đã cung cấp với IIe".

Thông số kỹ thuật[sửa | sửa mã nguồn]

Apple IIe với ổ đĩa mềm Disk II bên ngoài tại bảo tàng Universum ở Mexico City
 • Microprocessor
  • 6502 or 65C02 running at 1.023 MHz
  • 8-bit data bus
 • Memory
  • 64 KB RAM built-in
  • 16 KB ROM built-in
  • Expandable from 64 KB up to 1 MB RAM or more
 • Video modes
  • 40 and 80 columns text, white-on-black, with 24 lines[Note 1]
  • Low-Resolution: 40×48 (16 colors)[Note 2]
  • High-Resolution: 280×192 (6 colors)[Note 3]
  • Double-Low-Resolution: 80×48 (16 colors)
  • Double-High-Resolution: 560×192 (16 colors)
 • Audio
  • Built-in speaker; 1-bit toggling
  • Built-in cassette recorder interface; 1-bit toggle output, 1-bit zero-crossing input
 • Expansion
  • Seven Apple II Bus slots (50-pin card-edge)
  • Auxiliary slot (60-pin card-edge)
 • Internal connectors
  • Game I/O socket (16-pin DIP)
  • RF modulation output (4-pin Molex)
  • Numeric keypad (11-pin Molex)
 • External connectors
  • NTSC composite video output (RCA connector)
  • Cassette in/out (two 18-inch mono phono jacks)
  • Joystick (DE-9)
 1. ^ Text can be mixed with graphic modes, replacing either bottom 8 or 32 lines of graphics with four lines of text, depending on video mode
 2. ^ Effectively 15 colors via composite output, two greys have near-identical brightness (RGB output unaffected)
 3. ^ Effectively 140×192 in color, due to pixel placement restrictions

Revisions[sửa | sửa mã nguồn]

In production from January 1983 to November 1993, the Apple IIe remained relatively unchanged through the years. However, there was one significant motherboard update, a major firmware update and two cosmetically revised machines. These revisions are detailed below.

Revision A motherboard[sửa | sửa mã nguồn]

At the time of the Apple IIe's introduction, and well into the first few months of production, this motherboard shipped with all units. Graphics modes supported are identical to, and limited to, those of the Apple II Plus before it. The logic board is not compatible with the ROM-based firmware update (introduced some years later) and most newer plug-in expansion-slot cards.

Revision B motherboard[sửa | sửa mã nguồn]

Shortly after the "Revision A" motherboard's release in 1983, engineers discovered that the bank-switching feature (which used a paralleled 64 KB of RAM on the Extended 80-Column Card; or 1 KB to produce 80 columns using bank-switching) could also be used to produce a new graphics mode, Double-High-Resolution, which doubles the horizontal resolution and increases the number of colors from the 6 of standard High-Resolution to 16. In order to support this, some modifications had to be made to the motherboard, which became the Revision B. In addition to supporting Double-High-Resolution and a rarely used Double-Low-Resolution mode (see list above) it also added a special video signal accessible in slot 7.

Apple upgraded the motherboard free of charge. In later years Apple labeled newer IIe motherboards with a "-A" suffix once again, although in terms of functionality they were Revision B motherboards.

New case and keyboard[sửa | sửa mã nguồn]

In 1984, Apple revised the case and keyboard. The original IIe uses a case very similar to the Apple II Plus, painted and with Velcro-type clips to secure the lid with a strip of metal mesh along the edge to eliminate radio frequency interference. The new case is made of dyed plastic mold in a slightly darker beige with a simplified snap-case lid. The other noticeable change is a new keyboard, with more professional-looking print on darker keycaps (small black lettering, versus large white print). This was the first cosmetic change.

Enhanced IIe[sửa | sửa mã nguồn]

Although Apple hoped that 1984's Apple IIc would outsell the IIe, the latter was more popular because of its expansion slots.[3] In March 1985, the company replaced the original machine with a new revision called the Enhanced IIe. It is completely identical to the previous machine except for 4 chips changed on the motherboard (and a small "Enhanced" or "65C02" sticker placed over the keyboard power indicator). The purpose of the update was to make the Apple IIe more compatible with the Apple IIc (released the previous year) and, to a smaller degree, the Apple II Plus. This change involved a new processor, the CMOS-based 65C02 CPU, a new character ROM for the text modes, and two new ROM firmware chips. The 65C02 added more CPU instructions, the new character ROM added 32 special "MouseText" characters (which allowed the creation of a GUI-like display in text mode, similar to IBM code page 437), and the new ROM firmware fixed problems and speed issues with 80-column text, introduced the ability to use lowercase in Applesoft BASIC and Monitor, and contained some other smaller improvements (and fixes) in the latter two (including the return of the Mini-Assembler—which had vanished with the introduction of the II Plus firmware).

Although it affected compatibility with a small number of software titles (particularly those that did not follow Apple programming guidelines and rules, used illegal opcodes that were no longer available in the new CPU, or used the alternate 80-column character set that MouseText now occupied) a fair bit of newer software — mostly productivity applications and utilities — required the Enhanced chipset to run at all. An official upgrade kit, consisting of the four replacement chips and an "Enhanced" sticker badge, was made available for purchase to owners of the original Apple IIe. An alternative at the time, which some users choose as a cost-cutting measure, was to simply purchase their own 65C02 CPU and create (unlicensed and illegal) duplicates of the updated ROMs using re-rewritable EPROM chips. When Apple phased out the Enhancement kit in the early 1990s, this became the only available method for users looking to upgrade their IIe, and remains so right up until the present day. An Enhanced machine identifies itself with the name "Apple //e" on its start up splash screen (as opposed to the less-specific "Apple ][").

Platinum IIe[sửa | sửa mã nguồn]

The Platinum Apple IIe with numeric keypad

In January 1987 came the final revision of the Apple IIe, often referred to as the Platinum IIe, due to the color change of its case to the light-grey color scheme that Apple dubbed "Platinum". Changes to this revision were mostly cosmetic to modernize the look of the machine. Besides the color change, there was a new keyboard layout with built-in numeric keypad. The keyboard was changed to match the layout of the Apple IIGS, with the reset key moved above the ESC and '1' keys, the Open and Solid Apple modifier keys replaced by Command and Option and the power LED relocated above the numeric keypad. Gone were the recessed metal ID badges (showing the Apple logo and name, with "//e" beside it) replaced with a simpler "Apple IIe" silk screened on the case lid in the Apple Garamond font. A smaller Apple logo badge remained, which was moved to the right side of the case.

Internally, a (reduced in size) Extended 80-Columns Card was factory pre-installed, making it come standard with 128 KB RAM and Double-Hi-Res graphics enabled. The motherboard has a reduced chip count by merging the two system ROM chips into one and used higher-density memory chips so its 64 KB RAM could be made up of two (64 Kbx4) chips rather than eight (64 Kbx1) chips, bringing the count down to a total of 24 chips. A solder pad location on the motherboard, present since the original IIe, for (optionally) making presses of the "Shift" keys detectable in software, is now shorted by default so that the feature is always active. Next, in a move to reduce radio frequency interference when a joystick plugs into the motherboard's game I/O socket, filtering capacitors were added. While this made no difference to the average user, it had the negative effect of lowering the available bandwidth to the socket, which is often used by specialized devices for such purposes as measuring temperature, controlling a robotic device, or even simplistic networking for data transfer to another computer. In such cases the specialized devices were rendered useless on the Platinum IIe unless the user removed the capacitors from the board.

There were no firmware changes present, and functionally the motherboard is otherwise identical to the Enhanced IIe. This final model of the Apple IIe (not sold in Europe) was discontinued on November 15, 1993, officially retiring the entire Apple II family line with it.

The Apple IIe Card for Macintosh[sửa | sửa mã nguồn]

In March 1991, shortly after the release of the Macintosh LC series, Apple released the PDS slot-based Apple IIe Card for the Macintosh. By plugging this card into a Macintosh LC (and later models incorporating an LC PDS slot), through hardware and (some) software emulation, the Macintosh can run most software written for the 8-bit Apple IIe computer. This miniaturized computer on a card was made possible by a chip called the Mega II, first used in the Apple IIGS computer to emulate the Apple IIe. The Mega II duplicates all the functions of a standard Apple IIe, minus RAM, ROM and CPU.

Many of the built-in Macintosh peripherals can be "borrowed" by the card when in Apple II mode (i.e. extra RAM, 312-inch floppy, AppleTalk networking, clock, hard disk). It can run at either standard 1 MHz speed or an accelerated 1.9 MHz. As video is emulated using Macintosh QuickDraw routines, it is sometimes unable to keep up with the speed of a real Apple IIe, especially in the case of slower host machines. With a specialized Y-cable, the card can use an actual Apple 5.25, Apple UniDisk 3.5 and Apple II joystick/paddles. The Apple IIe Card is thought of as an Apple II compatibility solution or emulator rather than as an extension of the Apple II line.

International versions[sửa | sửa mã nguồn]

Regional differences[sửa | sửa mã nguồn]

Bottom of an Apple IIe that was sold in to the Australian market, showing original manufacturing sticker, and marked "Assembled in Ireland".

The Apple IIe keyboard differed depending on what region of the world it was sold in. Sometimes the differences were very minor, such as extra local language characters and symbols printed on certain keycaps (e.g. French accented characters on the Canadian IIe such as "à", "é", "ç", etc., or the British Pound "£" symbol on the UK IIe) while other times the layout and shape of keys greatly differed (e.g. a European IIe). In order to access the local character set and keyboard layout, a user-accessible switch is found on the underside of the keyboard — flipping it will instantly switch the video output and keyboard input from the US character set to the local set. To support this, special double capacity video and keyboard ROMs are used; in early motherboards they had to reside on a tiny circuit card that plugged into the socket. In some countries these localized IIe's also support 50 Hz PAL video instead of the standard 60 Hz NTSC video and the different 220/240 volt power of that region. An equivalent of the "PAL color card" for the earlier Apple II Europlus model was integrated into the motherboard of these IIes, so that color graphics are available without the addition of a slot card.

Another difference with the European IIe, is the Auxiliary slot physically moved in location so it is in line and in front of slot-3, preventing both slots from being used simultaneously for full-sized cards. A few third-party cards are affected by this; some European cards plug into both slots simultaneously and are thus unusable on American IIes, and some American cards that do not fit into the case of European IIes because the European location of the Auxiliary slot leaves less room for them.

European Platinum IIe (hybrid)[sửa | sửa mã nguồn]

During approximately the same time period the Platinum IIe was being produced (1987), Apple released an alternative machine for the European market. It re-used the original Apple IIe case mold and keyboard, however both redyed in the platinum color scheme—including metal ID badges which were recolored from dark brown to platinum, blending them into the case lid. Additionally, the sticker over the keyboard power indicator was labeled "65C02" rather than "Enhanced". Internally it used the same (newer) motherboard found in the Platinum IIe with reduced chip count. Notably absent is the numeric keypad and standardized keyboard layout found on the Platinum IIe.

This cosmetic reissue of the classic IIe, with new motherboard and new coloring scheme, was only available in Europe, and therefore also had regional differences mentioned above. It has been rumored a small number of these machines were made available in the Canadian and US market, using the standard North American keyboard and motherboard (photographic evidence of this North American variant can be found in some period Apple II magazines). It should be noted this hybrid platinum model is somewhat rare.

Upgrades[sửa | sửa mã nguồn]

Apple IIGS Upgrade[sửa | sửa mã nguồn]

The replacement ID badges for the front lid, used in the Apple IIe-to-IIGS upgrade

When the Apple IIGS computer was introduced in September 1986, Apple announced it would be making an upgrade kit for the IIe. The upgrade cost US$500, plus the trade-in of the user's existing Apple IIe motherboard and baseplate.

Users would bring their Apple IIe machines into an authorized dealership, where the IIe motherboard and lower baseboard of the case were swapped for an Apple IIGS motherboard with a new baseboard. New metal sticker ID badges replaced those on the front of the Apple IIe, rebranding the machine. Retained were the upper half of the IIe case, the keyboard, speaker, and power supply. Original IIGS motherboards (those produced between 1986 and mid-1989) have electrical connections for the IIe power supply and keyboard present, although only about half produced have the physical plug connectors factory pre-soldered in.

Back view of IIGS upgrade. Note the new port openings and connectors.

It proved unpopular as it did not include a mouse; the keyboard does not mimic all the features of the Apple Desktop Bus keyboard; and some cards designed for the new 16-bit machine do not fit in the Apple IIe's slanted case. In the end most users found they were not saving much, once they had to purchase a 3.5-inch floppy drive, analog RGB monitor and mouse.[cần dẫn nguồn]

Xem thêm[sửa | sửa mã nguồn]

 • Apple II series
 • Apple II peripheral cards
 • Apple III
 • KansasFest – an annual convention of Apple II users
 • List of publications and periodicals devoted to the Apple II

Tham khảo[sửa | sửa mã nguồn]

 1. ^ "Apple IIe". Old-Computers.com
 2. ^ Chapter 15: DOS 3.3, ProDOS & Beyond. [1]. Apple II History.
 3. ^ “The Apple II GS”. 

Liên kết ngoài[sửa | sửa mã nguồn]